SEQUENT Kft. - Budapest

Adó, könyvvitel, transzferár

Adótanácsadás

Az adóügyek az utóbbi években bonyolultabbá váltak mind a kis- és középvállalkozások, mind pedig a magánszemélyek számára. Ez nem kizárólag a szabályok gyakori változása miatt van így, hanem a gazdasági ügyletek egyre inkább nemzetközivé való válása miatt is. Magyarország uniós csatlakozásával olyan új törvényi előírásokat kellett a szakembereknek és a vállalkozóknak elsajátítaniuk, amikre korábban nem volt szükség. Mindez összetettebbé formálta a mindennapokat, ami folyamatos tudásbővítést igényel.

Könyvvitel

A gazdálkodás gyakorlatában az üzleti folyamatok egymástól jogilag, gazdaságilag, szervezetileg alapvetően elkülönült egységek bonyolult kapcsolatrendszerén keresztül valósulnak meg. Azért, hogy ezek a kapcsolatok és a rajtuk keresztül megvalósuló tranzakciók zökkenőmentesen valósuljanak meg, szükséges volt formalizálni, rendszerbe foglalni az egyes különálló eseményeket. Ezt a rendszert pedig a könyvviteli szolgáltatók működtetik.

Transzferárak

A vállalatcsoporton belüli gazdálkodás növekvő szerepével mind gyakoribbak a termékek, szolgáltatások kapcsolt vállalkozások közötti tranzakciói. Ezek számos különös adójogi kérdést vethetnek fel. Az alkalmazott árakkal befolyásolni lehet a keletkező eredményt, s ezzel átcsoportosíthatóvá válnak a cégcsoporton belül keletkezett nyereségek. Az adóhatóság pedig abban érdekelt, hogy a vállalkozások ne vonják ki indokolatlanul nyereségüket az adózás alól, főképpen ne vándoroljon át alacsonyabb adókulcsú országba.


Az új adóbevallások 2006
Adó, számvitel
Tuesday, 30 January 2007 01:22

2006. évtől mindenkit érintő változás az újonnan rendszeresített adóbevallások és az egyszerűsítést szolgáló összevont bevallások. Vegyük sorra ezeket a nyomtatványokat az APEH tájékoztatója alapján.

Last Updated on Tuesday, 30 January 2007 01:23
Read more...